Miopia

       Miopia este un viciu de refractie dioptrului ocular, in care razele paralele de lumina venite de la infinit se focalizeaza inaintea retinei. Pe retina, prelungirea acestor raze formeaza un cerc de difuziune in loc de un punct si imaginea devine neclara si mai mare decit cea normala. Deci, la distanta, miopii vad in cercuri de difuziune. Pentru a le micsora si a vedea mai clar la distanta, miopul ingusteaza fanta palpebrala si pupila, sau si mai bine, intrebuinteaza lentile concave, corespunzatoare gradului miopiei, care  transforma razele paralele (de la infinit) in raze divergente.La miopi pe retina se reunesc razele de lumina intr-un focar, care pina la intrarea in ochi au directii divergente si pornesc de la un punct concret – punctul R, situat inainta ochilui în functie de gradul miopiei. 

Cu cit miopia este mai accentuata, cu atit punctul R se afla mai aproape de ochi. Razele iesite din acest punct sunt mai divergente si se încruciseaza tot mai aproape de retina, pina cind la o anumita distanta de ochi, se reunesc într-un punct pe retina. Miopii devin presbiopi mai tirziu decit emetropii. Miopii de 3-4 D citesc liber la distanta de  35-25 cm de la ochi fara acomodare, devin mai tirziu presbiopi pentru distante mai mici ca punctul R. Miopii cu miopie mai mare de 5D li se prescriu pentru citire lentile concave de 3D sau mai mici.

       Miopia nou-nascutilor prezinta 2% din cazuri, a copiilor de virsta scolara – 6%, iar a adolescentilor – 15%.  La  majorarea indicelui de refractie (in cataracta), miopia are un caracter de indice. Miopizarea ochilui poate avea loc in glaucom, pe motiv de deplasare a cristalinului, keratocon si in unele inflamatii parenchimatoase corneene cu ectazia corneei.

       Clasificarea miopiilor:

Dupa refractie:

     1)    grad mic  < 3D

2)    grad mediu  3 – 6D

3)    grad mare 6 – 8D

4)    forte 8 – 15D

5)    excesive – 15D.

După evolutie:

1)     Miopie simpla (benigna) sau miopie ca viciu de refractia;

2)     Miopie progresiva, grava sau degenerativa (maligna), miopie ca boala.

Diagnosticul miopie ca si ale tuturor viciilor de refractie se face prin 2 metode:

        1)     Subiectiva se efectueaza prin corectia vederii cu lentile aeriene, care permit totodata si aprecierea acuitatii vizuale.

2)     Obiective:

o       Oftalmoscopia directa

o       Refractometria

o       Keratometria

                  o       Schiascopia 

 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola